Back to All Events

Voorstelling Westerling - DELTADUA

  • Theater Heerlen Burgemeester van Grunsvenplein 145 Heerlen, LI, 6411 Netherlands (map)

Met de voorstelling WESTERLING zoomt het Zaans-Molukse muziektheatergezelschap DeltaDua in op een zwarte bladzijde uit de koloniale geschiedenis. Het poëtische, maar ook ruige muzikale drama WESTERLING vertelt het verhaal van de Molukse ex-militair Mozes die worstelt met zijn ervaringen als soldaat tijdens de zogenaamde Politionele Acties (1946-1949) in voormalig Nederlands-Indië onder leiding van Kapitein Raymond Westerling.

We zien Mozes die een teruggetrokken leven leidt in een oude, afgedankte en uitgespuugde machinefabriek. Hier heeft hij niet veel nodig. Hier vindt hij een manier om het beest in hem te kooien. Maar zijn herinneringen aan zijn meerdere Kapitein Raymond Westerling en de mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven, laten hem niet met rust. Hij verdraagt hun aanwezigheid niet, maar kan tegelijkertijd niet zonder. Hun stemmen worden versterkt door de harde realiteit: de aankomende sloop van de machinefabriek, die plaats moet maken voor de bouw van een nieuw woonproject.

WESTERLING is geïnspireerd op het leven van de omstreden Raymond Westerling die door zijn achtergrond zowel dader als slachtoffer is van onze (bijna) vergeten vaderlandse geschiedenis. Het is geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een fictief verhaal gebaseerd op de historische feiten waarbij macht en onmacht, onderwerping en verzet elkaar aftroeven. Artistiek leider Anis de Jong maakt een episch drama over de opkomst en ondergang van een voormalig Nederlandse kolonie.

Spel: Karim El Guennouni (De Varkensfabriek), Alex Lekatompessy, Sequoya Lekranty, Nel Lekatompessy en François Pical (beiden voorstelling KRUIT!) 
Concept/scenario en regie: Anis de Jong

Earlier Event: April 13
De Liepde Show - The Brothers Timisela
Later Event: April 22
Moluccan Fighters - Seminar