Back to All Events

Indische levensverhalen - Antara Nusa

  • Savannah Bay 13 Telingstraat Utrecht, UT, 3512 GV Netherlands (map)

Eind februari verscheen het bijzondere boek Antara Nusa - een boek met prachtige portretten in woord en beeld van tien oudere mensen met wortels in het voormalig Nederlands-Indië. 

Het boek is gemaakt door auteur Yvette Kopijn en fotograaf Armando Ello als onderdeel van het Nusantara Vertelproject. Het project bestaat uit een boek, een serie filmpjes, een serie verhalensalons en een reizende tentoonstelling. Het boek vormt het beginpunt van dit vertelproject. Het omvat levensverhalen van tien vaste bezoekers van de soosmiddagen van Nusantara Amsterdam, opgetekend door schrijver en oral historian Yvette Kopijn.
Tijdens deze avond vertellen Yvette en Armado over de manier waarop zij met dit boek de oral history van voormalige kolonie Nederlands-Indië hebben willen aanvullen, vormgeven en doorgeven. Onder het motto 'delen is helen' zijn de interviews en fotoportretten niet alleen een weerslag van een soms amper bekende geschiedenis, maar vormen ze ook essentiële onderdelen van ons erfgoed.

Over het boek Antara Nusa
Door de jaren heen is er heel wat geschreven over afwikkeling en verwerking van het einde van Indië. Opvallend dominant is daarbij de stem van de totoks [witte Nederlanders]. Dit boek wil de lezer een alternatief, meerstemmig perspectief aanbieden. Aan het woord komen ouderen van Indische, Molukse, Timorese, Indonesisch-Chinese en Surinaamse afkomst. Tezamen werpen zij steeds een ander licht op het ‘einde van Indië’: de periode van oorlog, Bersiap, dekolonisatie en gedwongen migratie naar Nederland.
Ook al stonden sommigen van hen in het verleden lijnrecht tegenover elkaar, in dit boek krijgt ieder de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen en daar alsnog erkenning voor te vragen. Een boek over verlies, ontheemding en ontworteling, maar ook over veerkracht, moed en overlevingskunst.

Earlier Event: March 25
TOMA! Tour - Jessica Manuputty