Back to All Events

Een ode aan de vrouw - Opening Mahina

  • DNK De Nieuwe Kolk Weiersstraat 1 Assen, DR, 9401 Netherlands (map)

Op zondag 16 september vindt de officiële opening plaats. Daarna is de expositie dagelijks te zien van maandag 17 september t/m donderdag 4 oktober 2018. Voor openingstijden zie: www.dnk.nl.

Dansgroep Nona Nona Amboina onder leiding van Hanna Soumeru Metiarij en een tifa-groep onder leiding van Jack Noya zullen een culturele invulling geven aan het programma.

Tijdens de opening zal door cultureel antropoloog Toos van Dijk een lezing worden gegeven over het eeuwenoude Neiya Tiwakyil-ritueel. Dit ritueel is afkomstig van het eiland Marsela en is door twee vrouwen uitgebeeld voor één van de themaportretten van Mahina. Voor de gezichtsportretten van Mahina zijn ook een aantal families in Assen en omgeving vastgelegd. Verschillende generaties vrouwen van de families Kaidel, Djirlauw, Djababoe en Fatbinan werkten graag aan het fotoproject mee. Zij vertellen het verhaal van vier generaties Molukse vrouwen in Nederland, waarin familietradities en het behoud van identiteit nog altijd een cruciale rol spelen.

Toegang is gratis

Op 21 maart 2018 is het 67 jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-soldaten in Nederland aankwamen. Met in hun kielzog Molukse vrouwen, belangrijke dragers van de Molukse cultuur. Deze historische gebeurtenis wordt met de tentoonstelling Mahina - Een ode aan de vrouw herdacht. De expositie gaat over de hedendaagse Molukse gemeenschap. Met beelden en verhalen brengt collectief Teru (bestaande uit Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu) de cruciale rol van de vrouw binnen de Molukse gemeenschap in Nederland in beeld.

Mahina is een reizende tentoonstelling waarmee het collectief Teru niet alleen portretten en persoonlijke verhalen laat zien, maar ook ontmoetingen en discussies tot stand wil brengen over culturele aspecten van de Molukse gemeenschap in Nederland.

www.mahina.nu


Later Event: September 21
Aan de andere kant