Back to All Events

Oriëntalisme heruitgevonden: de dekolonisatie van Indonesië

  • Instituto Cervantes Utrecht 3 Domplein Utrecht, UT, 3512 JC Netherlands (map)

‘Biarkan berlalu akan berlalu’ – laat het verleden toch rusten: Indonesië is al meer dan 70 jaar niet meer Nederlands-Indië en in de afgelopen decennia is er veel veranderd. Echter, na kolonisatie van meer dan een eeuw is het logisch dat veel zaken onomkeerbaar veranderd zijn. Hoe ziet de voormalig gekoloniseerde bevolking zichzelf in verhouding tot de voormalige kolonisten? Is er sprake van een koloniale mentaliteit? In hoeverre is Indonesië ‘niet meer Nederlands?’ Moet het verleden inderdaad achterwege gelaten worden om vooruitgang te boeken of moeten zowel Indonesië als Nederland kritischer naar het verleden kijken en bepaalde zaken erkenning geven? Hoe is het gesteld met het zelfbeeld van de Indonesiërs? Hierover gaan we in gesprek onder meer met Remco Raben, bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit programma is gratis en openbaar toegankelijk. Na de lezing is er een borrel in Café Hemingway!